Hoppa till innehåll

DX på 3,5 MHz

DX på 80m kör man företrädesvis under vinterhalvåret.

För att få kontakt bör båda stationerna befinna sig på den mörka sidan av jordklotet, d.v.s. där det råkar vara natt. På morgonen vid vår soluppgång kör man DX-stationer som befinner sig västerut. På kvällen kör man DX-stationer som befinner sig österut kring deras soluppgång. Kring soluppgången förstärks i allmänhet signalerna under några minuter och då kan man passa på. Efter soluppgången blir signalerna allt svagare och försvinner helt efter ett tag, det kan vara upp till en timme. Det går givetvis att köra DX även då inte någon av stationerna har soluppgång, men signalerna kan vara svaga.

Under CQWW CW och ARRL DX Contest brukar jag försöka köra W-stns på 80m. Det kan vara kul att försöka köra några nya stater, länder och zoner om möjligt. Det blir ju då runt vår soluppgång. Sedan kan det vara intressant att försöka köra W-stationer (USA), så länge som möjligt efter soluppgången. Jag har nog kört en del 1½ timma efter! Signalerna blir svagare och svagare och sjunker till en viskning nere i bruset. Då gäller det att spetsa öronen! Dra på volymen, kompensera med RF gain, koppla in smalaste CW-filtret och ev. separat lyssnings-antenn.

Man får också sända långsam CW, så att motstationen kan uppfatta en i bruset. Ibland är det QSB och flutter på sign. Som separat lyssningsantenn har jag en skärmad loop. Den fungerar bäst på inte alltför svaga sigs, eftersom den dämpar mottagningen. Man slipper knaster och sprak och det blir njutbarare mottagning. Antennen hjälper även vid s.k. statiskt regn, då det kan spraka ordentligt i mottagaren.

Om man har stor tomt borde en Beverage antenn vara toppen eller en K9AY low noise antenna. Man skulle önska sig en stor antenn för 80m, men det är ju inte möjligt i stadsmiljö. I mitt fall har jag en half sloper med fyra motvikter. Matningspunkten befinner sig 10m över backen och motvikterna ligger på taket. SWR 1:1 på  CW-delen. Denna antenn har fungerat bäst på 80m DX. Tidigare har jag på den lilla tomten försökt med dipoler med krökta ben som ett W o.s.v….

Med denna enkla antenn har jag kört ihop 80m kontakterna till mitt 5BDXCC och nu jagar jag de sista 7 zonerna på 80m för att få mitt 5BWAZ komplett.

Lennart SM5ENX