Hoppa till innehåll

Radiosport

Radiosport

Termen radiosport kommer ursprungligen från Östeuropa och beskriver olika amatörradioaktiviteter som contesting, RPO och High Speed Telegraphy.

Contest
Contesting eller försvenskad radiotrafiktävling går ut på att radioamatörer under ordnade former försöker få så många två-vägs kontakter med andra radioamatörer  under en viss tidsperiod. Det kan vara små tester på 2-4 timmar, större tävlingar på  24 timmar eller 48 timmar.  Några stora tävlingar som går varje år  är t ex SAC (Scandinavian Activity Contest), CQWW DX Contest, IARU HF World Championship och Russian DX Contest för att nämna några.

RPO
Radiopejlorientering (RPO) är en sport som bygger på orientering, men där man inte vet kontrollernas läge vid start. Sporten har smeknamnet ”rävjakt” och i internationella sammanhang heter den ARDF, Amateur Radio Direction Finding. Varje kontroll har en sändare och med hjälp av en pejlmottagare tar man reda på kontrollernas läge och och uppsöker dem. Den som tagit flest kontroller på kortast tid vinner.

High Speed Telegraphy
High Speed Telegraphy går ut på att försöka korrekt ta emot och sända meddelanden i mycket höga hastigheter på telegrafi.  Populär  aktivitet främst i Östeuropa.